Levandulový sirup s rozmarýnem
02.07.2022
Troška koncentrované Provence romantiky do skleničky s vodou a ledem. A nebo osvěžujíci drink na horké letní večery okořeněný indickým gin tonikem.
Ingredience:
20 g květů levandule
10 g větviček rozmarýnu
2 bio citróny nebo limetky
500 ml vody
500 g cukru
Postup:
- Nejprve si převařte 500 ml vody a dejte ji schládnout na pokojovou teplotu.
- Květy levandule a větvičky rozmarýnu přeberte a vytřepejte z jich připadné broučky.
- Vložte květy i větvičky do hrnce a zalijte vodou.
- Pak do hrnce přidejte na kolečka nakrájené citróny.
- Hrnec přikryjte a vše nechte 24 až 48 hodin louhovat.
- Poté si vezměte nový hrnec, cedník a plátýnko a směs přeceďte a pořádně vyždímejte.
- Do této bylinkové vody přimíchejte cukr a pomaličku ji na sporáku zahřivejte a míchejte. Až se cukr rozpustí, na minutku sirup přiveďte k varu.
- Hotový sirup ještě horký nalijte do předem vyčištěné a vyvařené sklenice a zavíčkujte.
- Skladujte v lednici.