Bezlepkové bramboráčky s tvarohovým dipem
Tohle tradiční slovanské, germánské a vlastně i maďarské jídlo snad nezklame nikdy, když nás hodí mlsná na něco smaženého. A pokud na svých cestách nebo přímo na své zahrádce narazíte na čerstvou majoránku a česnek, povýšíte tohle jídlo k naprosté dokonalosti!
Ingredience:
750 g brambor
50 g pohankové mouky
50 g Doves Farm bílé směsi bezlepkové
2 vajíčka
100 ml kefíru
3 snítky majoránky (nebo ½ lžíce sušené)
4 stroužky česneku (nebo lžíce sušeného)
sůl a pepř podle chuti (já dávám na toto množství jednu vrchovatou lžičku soli)
sádlo na smažení
Postup:
- Nejprve si připravte brambory. Oloupejte je a nahrubo nastrouhejte do větší mísy. Nyní z nich pořádně vymačkejte škrob a přebytečnou vodu, aby těsto následně nebylo moc vodnaté.
- Pak do nastrouhaných brambor přidejte všechny další ingredience včetně najemno nasekané majoránky a prolisovaného česneku. Pořádně těsto promíchejte, aby se všechny ingredience hezky spojily.
- Na pánvičce roztopte sádlo a lžící tvořte nízké placičky, které osmažte z obou stran dozlatova. Dbejte na to, aby bylo sádlo opravdu dobře rozehřáté. Bramboráky tak nenasají tolik tuku a nebudou příliš mastné.
Tvarohový dip:
250 g tvarohu
2 stroužky česneku (prolisovat)
snítka majoránky (nebo trošku sušené)
půl lžičky hořčice
sůl a pepř podle chuti
Všechny ingredience pořádně promíchejte v misce, dejte vychladit a podávejte následně spolu s bramboráky.