Bezlepková oříšková bábovka

26.06.2022

Bábovka plná chuti a energie, kterou hravě zvládnete připravit v bezlepkové variantě i s klasickou moukou. Těsto se skvěle hodí i na dortové korpusy, muffiny či cupcakes. Prostě dokonalý a jednoduchý dezert k nedělnímu kafíčku!

Ingredience:

1,5 hrnku vyloupaných oříšků (vlašských nebo pekanových),

½ hrnku pohankové mouky a ½ hrnku Doves Farm samokypřící (v lepkové variantě jednoduše nahraďte obě mouky polohrubou moukou)

½ hrnku třtinového cukru

½ hrnku oleje

½ hrnku mléka pokojové teploty

1 zarovnaná lžíce bezlepkového kypřicího prášku do pečiva

2 vajíčka

Postup:

  1. Nejprve si dejte rozehřívat troubu. Zvolte horní a spodní ohřev, 175 °C. 
  2. Pak si nastrouhejte najemno oříšky a promíchejte je se všemi ostatními suchými surovinami.
  3. Ve velké míse následně utřete cukr, žloutky a olej.
  4. Přilejte mléko a po lžících přisypávejte za stálého míchání suché suroviny. Pečlivě promíchejte.
  5. Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh ze dvou bílků.
  6. Těsto vlijte do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku a dejte péct do rozehřáté trouby.
  7. Pečte zhruba 40 minut. Po těchto 40 minutách špejlí ověřte, zda je bábovka dostatečně propečená a případně ještě délku pečení upravte.
  8. Upečenou bábovku dejte chládnout na mřížku. Zhruba po 5 až 10 minutách chládnutí ji otočte a vyklopte.