Bezlepková oříšková bábovka
26.06.2022
Bábovka plná chuti a energie, kterou hravě zvládnete připravit v bezlepkové variantě i s klasickou moukou. Těsto se skvěle hodí i na dortové korpusy, muffiny či cupcakes. Prostě dokonalý a jednoduchý dezert k nedělnímu kafíčku!
Ingredience:
1,5 hrnku vyloupaných oříšků (vlašských nebo pekanových),
½ hrnku pohankové mouky a ½ hrnku Doves Farm samokypřící (v lepkové variantě jednoduše nahraďte obě mouky polohrubou moukou)
½ hrnku třtinového cukru
½ hrnku oleje
½ hrnku mléka pokojové teploty
1 zarovnaná lžíce bezlepkového kypřicího prášku do pečiva
2 vajíčka
Postup:
- Nejprve si dejte rozehřívat troubu. Zvolte horní a spodní ohřev, 175 °C.
- Pak si nastrouhejte najemno oříšky a promíchejte je se všemi ostatními suchými surovinami.
- Ve velké míse následně utřete cukr, žloutky a olej.
- Přilejte mléko a po lžících přisypávejte za stálého míchání suché suroviny. Pečlivě promíchejte.
- Nakonec opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh ze dvou bílků.
- Těsto vlijte do dobře vymazané a vysypané formy na bábovku a dejte péct do rozehřáté trouby.
- Pečte zhruba 40 minut. Po těchto 40 minutách špejlí ověřte, zda je bábovka dostatečně propečená a případně ještě délku pečení upravte.
- Upečenou bábovku dejte chládnout na mřížku. Zhruba po 5 až 10 minutách chládnutí ji otočte a vyklopte.